Oratastic

Ha det gøy!

Vi tenker gjerne på læringssituasjonen som noe målrettet og nyttefokusert, men det å ha det moro bidrar faktisk til et bedre resultat. Vi lærer og husker best når vi har glemt at vi lærer og bare er helt med. Dette er ekstra viktig med tanke på grammatikk, som kanskje er spennende for enkelte, men ingen kilde til begeistring for de fleste.

Årsaken til at vi husker bedre når vi har det gøy, når vi er fullt og helt til stede, ligger i hjernen. Når vi har det gøy og er glade, utløses signalstoffer som dopamin og serotonin, to av flere nevrotransmittere som bidrar til kommunikasjonen mellom nervecellene i hjernen og opprettelsen av nye forbindelser. Og det gjør at vi husker bedre. Dopamin er dermed et helt lovlig (og nødvendig!) læringsdop. Den som er engasjert, blir også mer motivert for læring og konsentrerer seg lettere. Det bidrar også til å skape et tryggere læringsmiljø, reduserer stress og skaper sosiale bånd mellom innlærerne (men vi gjør ikke narr av hverandre!).

Noen lærere tenker kanskje om seg selv: Men jeg er da ingen morsom person! Det trenger du jo heller ikke å være, det viktigste er at det er spennende for elevene (selv om det selvsagt hjelper at læreren selv har det gøy).

Men er grammatikk gøy, da? Det kan det så absolutt være. Bare se hvor populære språklæringsapper som Duolingo, Anki og Memrise har blitt de siste årene, nettopp fordi de har et element av konkurranse med humor, tidsbegrensning, “medaljer”, poeng og feiring av gode resultater. Dette kan man også utnytte i grammatikkundervisningen i klasserommet, som jo har enda mer å by på enn en mobilskjerm: rollespill, sang, dans, konkurranser og brettspill er eksempler på aktiviteter som bidrar til å stimulere det kreative. Og selvfølgelig: rikelig med variasjon.

Ta gjerne utgangspunkt i spennende og/eller morsomme muntlige eller skriftlige tekster til arbeidet med grammatikk. For husk: Kontekst er konge. Humorsketsjer, serier, prateprogram/podkast, rørende fortellinger, vitser, gåter osv. Gjør arbeidet med tekster til en oppdagelsesferd i grammatikken. Innlærerne husker bedre av å oppdage og kjenne igjen mønstrene og kategoriene i målspråket. Og arbeidet med tekster trenger ikke å begrense seg til klasserommet: Oppdag grammatikken i bybildet via grønnsaksreklame, gravsteiner og grafitti. 

Det er bare fantasien (og eventuelt selvhøytideligheten) som setter grenser for hvor gøy det kan være med grammatikk. Hva med ordstillingsdans, bestemthetskrimgåter, preteritumsbingo, modalpartikkelbowling, preposisjonsslalåm, passivsanger og tegnekonkurranser for sammensatte ord?

Her finner du klasseromsaktiviteter som du kan bruke for å skape morsommere grammatikkundervisning for ungdom og voksne:

Lenke

Her kan du lese mer om å ha det gøy for voksne innlærere:

The Impact of Fun and Enjoyment on Adult’s Learning 

Innhold