1.
Språk er så mye mer enn bare en kombinasjon av ord og grammatikk. Derfor bør du lære ord og former i kontekst, ikke bare lære enkeltord og grammatikkregler utenat. Fokuser på fraser og kollokasjoner, det vil si ord som ofte brukes sammen. Dykk ned i autentisk språk så mye som du bare kan. Se på serier, filmer og videoer (f.eks. på YouTube og TikTok), lytt på podkaster og velg ulike sjangre og teksttyper når du leser.
2.
Lytt og gjenta ting du hører på radio, podkaster, serier og filmer for å utvikle god uttale. Prøv å være en papegøye, og etterlikn den nøyaktige uttalen av lydene, språkrytmen og intonasjonen. I begynnelsen kan det være en god idé å bare nynne melodien og rytmen. Seinere kan du jobbe med uttalen av frekvente, viktige og kanskje morsomme fraser.
3.
De fleste av lærer best i en sosial sammenheng. Bruk språket sammen med andre mennesker: Snakk med dem ansikt til ansikt eller på nettet, eller kommuniser med dem på andre måter.
Språklæring bør være lystbetont. Når du spiller spill, spiser mat eller går på museum med andre som bruker det språket du lærer, lærer du relevante og interessante ting raskere.
Ta kontakt med folk som har språket som du lærer deg som morsmål, eller som også har lyst til å øve. Internett har ingen grenser: Du kan finne nye kjente over hele verden og chat, lyd- eller videomeldinger knytter dere sammen.
Andre mennesker kan også gi deg verdifull tilbakemelding og motivasjon. Ikke nok med det: Læringskamerater ikke bare motiverer hverandre, de kan også bli gode venner!
4.
Sansene våre påvirker hvordan vi husker, og de er med på å påvirke og skape forbindelser og assosiasjoner i hjernen. Pass på å stimulere så mange av sansene dine som mulig i læringsprosessen. Gjør det visuelt med bilder og farger. Bruk smak, lukt, berøring, og beveg kroppen din. Hva med å lage mat og invitere læringskameratene dine på middag? Eller prøve å beskrive duften av parfyme og assosiasjonene du har til den? Kanskje du kan tegne, synge eller danse deg inn i det nye språket?
5.
Språk er en del av kulturen, og kultur er en del av språket. Du kan bli kjent med kulturen til målspråket gjennom serier, filmer, sanger, litteratur, tegneserier, mat, teater, tradisjoner og nye nett-trender på språket du lærer deg. Leser du tekster om temaer du er genuint interessert i selv, kan du gjøre det hele enda mer interessant. Det hjelper også språklæringen at du allerede har bakgrunnskunnskap om temaet. I tillegg er det nyttig fordi du velger temaer som du sannsynligvis har lyst til å kommunisere med andre om.
6.
For å oppnå gode resultater er det viktig å huske at læring tar tid. Det er best å lære skritt for skritt, litt hver dag. Hvis du bruker 10 til 15 minutter hver dag på læringen, er det vanligvis bedre enn å bruke to timer én gang i uka. Tida på venterommet hos tannlegen, mens du er på bussen eller banen, venter på at tevannet skal koke, er små tidsluker som du kan fylle med det språket du lærer. Når du skal ha lengre økter, er det lurt å velge et tidspunkt på dagen det er lett for deg å konsentrere deg. Her er vi mennesker forskjellige, så det kan være tidlig om morgenen, etter lunsj eller midt på natta.
7.
Planlegg språklæringen din, sett realistiske kortsiktige og langsiktige mål, og gjør dem så konkrete som mulig (beskrivelsen og språkmappa knyttet til Det felles europeiske rammeverket for språk kan hjelpe deg med å konkretisere planen). Lag oppgaver for hver dag, og reserver tid som du har lyst til å bruke på ulike språklæringsaktiviteter for å oppnå målene dine. Ofte er det en god idé å ha et utvalg av ulike aktiviteter for at det skal bli gøy å lære språk. Du bør jobbe både med lytteforståelse, lesing, uttale, skriving og samtaleferdigheter. Siden det er veldig viktig med repetisjon for å lære, kan det være lurt å finne spennende måter å repetere det du har lært tidligere på. Og viktigst av alt: Ikke ta læringa altfor seriøst! Ha det gøy! Vi husker best når vi er engasjerte og opplever noe fint.
8.
Feilene dine er vennene dine som hjelper deg med å forbedre språkferdighetene dine, og de er en viktig del av læringsprosessen. Omfavn dem! Når du oppdager dem, betyr det at du er et skritt nærmere å nå målene dine. De kan dessuten være kilde til en god latter! Feilfritt språk er på ingen mate målet med læringa, men å gi liv til språket ved å bruke det selv og sammen med andre!
9.
Bruk andre språk som ressurs. Når vi lærer et nytt språk, er det mange likheter vi kan overføre fra morsmålet, og andre språk vi har lært, til målspråket. Det er også viktig å fokusere på forskjeller i uttalen, grammatikken, ordforrådet eller til og med kroppsspråket. Ulike språk kategoriserer verden rundt oss på ulike måter, og språklæring gir deg muligheten til å oppdage omgivelsene dine med helt nye øyne.
10.
Lær språket mens du er i bevegelse. Hjernen vår stimuleres når vi er fysisk aktive, spesielt når vi for eksempel går eller svømmer. Så ikke bare sitt ved skrivebordet ditt når du lærer. Selv bevegelse når du ikke en gang beveger kroppen, kan hjelpe fordi sansene våre stimuleres ved at omgivelsene våre forandrer seg. Gå på tur med en språklæringskamerat eller med noen som snakker målspråket ditt. Når du går eller reiser alene, kan du lytte på podkaster, synge med på sanger på målspråket, snakke med deg selv, repetere fraser på puggekort (flashcards), prøve å si hva det du ser rundt deg mens du går, heter eller oversette skilt, bare for å nevne noe. For ikke å glemme at en fin tur er bra både for humøret og helsa di!